Therapie na een toxische relatie met een narcist

Caroline Kussé

haat-liefdeverhouding en verbinding - blog Caroline Kussé Therapie narcisme en toxische relaties - 20240714

Haat-liefdeverhouding met een narcistische ex vs. stabiele verbinding

Foto van Caroline Kussé
Caroline Kussé

14 juli 2024

‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met de wifi’, zucht mijn collega knipogend tijdens onze online meeting, wanneer haar internetverbinding weer eens hapert. 

 

Het doet me denken aan mijn vele klanten met haat-liefdeverhoudingen met hun narcistische (ex-)partner. Zoals het intakegesprek met A.

In het begin van de relatie overheerst de liefde alles

Deze fiere, succesvolle zakenvrouw van halverwege de 50 giechelt en bloost als een verliefde bakvis terwijl ze over haar huidige partner praat. (Alleszins, tijdens ons gesprek is hij – weer – haar partner. Hun relatiestatus wisselt erg vaak. En soms is het niet eens duidelijk of ze nog samen zijn of niet.)

 

Ze vertelt: ‘Wanneer het goed gaat tussen ons, dan gaat het echt super. Dan zitten we samen hoog op onze roze wolk. Wij twee tegen de hele wereld. Dat geeft zo’n fijn samenhorigheidsgevoel, alsof we echt één zijn. Hij is eigenlijk de enige die mij écht kan begrijpen.’ 

 

Haar wangen blozen en haar gezicht spreekt boekdelen. Passioneel verlangen naar elkaar is in die fase van een haat-liefde-knipperlichtrelatie vaak de verbindende factor.

Nadien slaat de liefde helemaal om naar haat

Dan aarzelt ze even. Ik weet al wat er gaat komen, want dat allesoverheersende gevoel van één zijn is geen gezonde relatiedynamiek. Het is een extreem gevoel – en een extreem heeft altijd een ander extreem nodig om in evenwicht te blijven…

 

En inderdaad, op dat moment zie ik haar hele energie veranderen. Van de giechelende, fier rechtopzittende bakvis is niets meer te zien. Ze schrompelt plots ineen, tot een handenwringend, gebogen oud vrouwtje. 

 

Ik zwijg, en zij vervolgt haar verhaal: ‘Maar wanneer het slecht gaat, gaat het ook echt bar slecht. Als we ruzie hebben, ontploft alles. Mijn hele wereld stort elke keer weer in elkaar. Hij maakt me gelijk met de grond. Hij roept dan naar me dat hij me haat! Dat we zelfs nooit sterk zijn geweest samen! Hoe kan dat?!? Wat heb ik toch verkeerd gedaan om zo’n haat te verdienen? Ik ben zo onzeker geworden over mezelf.’

Liefde en haat blijven elkaar afwisselen

‘En hoe is het nu?’ vraag ik. 

Ze probeert haar tranen in te slikken. Al een paar jaar wisselen die pieken en dalen elkaar af. Ze zijn minstens 100 keer uit elkaar geweest en 101 keer weer bij elkaar gekomen. Ze heeft zo hard haar best gedaan en alles geprobeerd om hun relatie te doen werken. Eigenlijk net zoals mijn collega de hele tijd haar laptop probeert te richten richting de wifi-antennes, om het internet te doen werken. Soms werkt dat, soms niet, het is een kwestie van geluk hebben, en het is nooit zeker hoe lang het deze keer blijft werken. 

De laatste tijd gaat hun relatie echter van slecht naar erger. De ruzies stapelen zich op, en intussen is de laatste fijne samenhorige fase al vele maanden geleden. 

Ik knik. Hun haat-liefdeverhouding is – helaas – geen uitzondering. Haat-liefdeverhoudingen met een narcist zijn typisch.

Ze wil enkel die overweldigende liefde

Nu neemt ze een zakdoekje en ze dept haar tranen. Ze wil graag van me weten hoe ze dat fijne gevoel van het begin van hun relatie weer kan oproepen. Die allesoverheersende liefde, waarbij ze de hele wereld kan vergeten. Dat wil ze terug. Want haar energie is op, compleet op.

Eigenlijk heeft ze een stabiele liefdesverbinding nodig

Ik leg haar uit dat hun relatiedynamiek uitputtend is. De diepe dalen én de hoge pieken en de onzekerheid zorgen voor aantrekken en afstoten. Dat is geen stabiele verbinding. Een gezonde relatie is gebaseerd op een stabiele verbinding, veiligheid bij elkaar, emotioneel kwetsbaar en open zijn bij elkaar. Dàt is er nodig. 

 

Net zoals mijn collega haar internetkabel inplugt om een stabiele internetverbinding te hebben. Het zou fijn zijn moest de oplossing in relaties ook zo eenvoudig zijn hé: eventjes een kabel insteken, en klaar. Zo eenvoudig is het helaas niet in relaties… En toch ligt hier ook de oplossing. 

 

Diep vanbinnen heeft A. ook zo’n stabiele kabel nodig, zekerheid op een stabiele verbinding. De komende maanden gaan we samen aan de slag om die stabiele verbinding te creëren. In de eerste plaats met zichzelf, en vanuit die sterke basis kan ze aanvoelen of ze dichter naar haar partner toegroeit, of net verder van hem weg groeit. 

 

Wil jij ook af van de diepe dalen in je relatie? Boek dan hieronder een gratis intakegesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *