Therapie

om uit je ongezonde, toxische relatie te geraken,

volledig, voor eens en voor altijd!

Over mij

Hoe zag mijn liefdesleven er vroeger uit?

Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik mijn best moest doen om mijn partner tevreden en trots te houden. Als hij maar gelukkig was. Ik had destructieve knipperlichtrelaties met “foute mannen” waardoor ik in een depressie belandde. 

 

Om al die pijnlijke emoties niet te hoeven voelen, stortte ik me op studie, werk en topsport. Ik werd doctor in de biomedische en farmaceutische neurowetenschappen aan de universiteit van Luik, heb o.a. gewerkt voor het Europees parlement en als leidinggevende aan een wetenschappelijke instelling van de Belgische overheid. Eigenlijk was ik een “wandelend hoofd”. Ik was steengoed in mijn job, hoewel ik steeds dieper wegzakte in die depressie door relatieproblemen.

 

Ooit had ik een toxische aan-af-relatie met een narcist. Geregeld hield hij me een hele nacht wakker, als straf, brulde hij. Ik moest hem smeken op mijn blote knieën. Toen ik uren te laat arriveerde op mijn werk, kon ik niet anders dan liegen om mijn blauwe plekken te verklaren – “dat was van de bokstraining”. Bij de zoveelste slaande ruzie wilden omstanders zelfs de politie bellen. Maar ondertussen was ik zo gebrainwasht dat ik hem bleef verdedigen: ik hoorde mezelf stamelen dat het mijn eigen schuld was. En ik kon er met niemand over praten, want hij las al mijn berichten, hij volgde me, en hij had me verboden om mijn vrienden nog te zien. Door zijn continue denigrerende opmerkingen was ik ervan overtuigd dat geen enkele man me ooit nog leuk zou vinden. 

 

Op aanraden van bezorgde vrienden, omdat ik op den duur enkel nog uithuilde over zijn problemen, probeerde ik het uit te maken. Op pure wilskracht. Maar nog dezelfde avond smolt ik alweer weg in zijn armen, en de volgende dag had ik daar alweer spijt van

 

Ik beloofde mezelf 100 keer dat dit echt de aller-aller-allerlaatste keer was. Ten einde raad contacteerde ik een psycholoog. Hij zei me dat ik alle contact moest verbreken. Ja, dat wist ik al, dat zei iedereen. Maar HOE dan? Ik volgde intensieve therapie, en toch durfde ik mezelf niet te vertrouwen dat ik niet tóch naar hem terugging. 

 

Hoe dieper ik zakte tijdens de relatie, en hoe vastbeslotener ik was om nooit, maar dan ook echt nooit nog contact met hem te hebben, hoe intenser en passioneler de goedmaakseks werd. Aan die zeldzame goede momenten klampte ik me helemaal vast. Wanneer het weer uit was, miste ik die spetterende seks enorm. En dan wiste ik de slaande ruzies, dreigementen en denigrerende stiltebehandelingen uit mijn herinneringen. Dat maakte het erg verslavend: ik wist inmiddels deksels goed dat ik ermee moest stoppen, maar ik kon dat niet in mijn eentje. Ik had daar professionele hulp bij nodig. 

Hoe verliep mijn herstel?

Mijn eigen herstel van relatieverslaving ging met ups and downs. Het duurde vele jaren voor ik de hulp vond die ik nodig had, want relatieverslaving was in België nog een vrij onbekend thema waar toen nog geen professionele hulp voor bestond. Op 13 jaar tijd ben ik drie keer burn-out geknakt door die ophopende relatiestress. De derde keer zat ik compleet aan mijn bodem. Van daaruit is een heel nieuwe, voelende, moedige Caroline opgekrabbeld.

 

Ik heb dus aan den lijve ondervonden dat er absoluut gespecialiseerde ondersteuning nodig is in België. Waar ik me vroeger zo schaamde voor mijn relatieproblemen, is dat nu net mijn sterkte geworden. 

 

Na mijn eigen therapie ben ik ook vele opleidingen gaan volgen in binnen- en buitenland. Daaruit vloeide vanzelf voort dat ik anderen begon te begeleiden op hun pad van herstel. Als therapeut combineer ik nu wat écht werkt om veilig en volledig los te komen van een destructieve relatie, voor eens en voor altijd. 

 

Een greep uit mijn ervaring: relatieverslaving, co-verslaving, codependentie, verlatingsangst en bindingsangst, polyamorie en relatieanarchie, verbonden ademtherapie, innerlijk kindwerk, herstel van narcistisch misbruik, voice dialogue, shiatsu, stress en burnout, biodanza, cacaoceremonies, therapeutisch wandelen, NLP, EMDR, meditatie en visualisatie. 

En hoe is het nu met me?

Dankzij die vele wijze lessen kan ik nu volmondig en trots zeggen dat ik definitief afstand heb genomen van die narcistische knipperlichtrelatie. En ook van alle andere knipperlichtrelaties waar ik ooit in vastgezeten heb. Die heb ik allemaal ver achter me gelaten. 

 

Dat type “foute mannen” vind ik nu zelfs niet meer aantrekkelijk. Want ik heb leren ervaren hoe het anders kan en dat vind ik zoveel fijner: gezond, veilig en stabiel, met de beste intenties voor elkaar. 

 

Terwijl ik deze tekst aan het schrijven ben, hoor ik mijn dochter en een vriend schaterlachen in de tuin. Spontaan glimlach ik mee. Want ik ben me er weer heerlijk van bewust dat ik me hier veilig en ontspannen voel met zo’n lieve vrienden om me heen. Dat heb ik zelf bereikt, en daar ben ik elke dag dankbaar en trots op. Ik houd van al mijn vrienden, en vooral: ik houd ook van mezelf. 

 

Wil dat zeggen dat er nooit meningsverschillen zijn? Integendeel, verschillen mogen er zijn en maken ons zelfs sterker, want we luisteren naar elkaar en gaan samen op zoek naar oplossingen waar we ons beiden goed bij voelen. Die zekerheid is een enorm fijn, warm, rustgevend gevoel. Die positieve levenshouding geeft me energie. 

 

Ik heb o.a. ontdekt dat ik wel degelijk een eigen mening heb. Ik mag ze bovendien uitspreken – al deed ik dat in het begin met knikkende knieën. Ze mag zelfs verschillen van andermans mening. Ja, echt waar!

 

Een beetje later staan ze stralend voor mijn neus met zelfgeplukte bloemetjes uit de tuin. Oh, ze ruiken heerlijk. Dit is voor mij de geur van oprechte, eerlijke, authentieke Liefde, met een hoofdletter L! 

Mijn visie op relatieverslaving

In mijn zoektocht heb ik ontdekt dat ik steeds de behoeften van anderen boven die van mezelf plaatste. Ik was zo gefocust op anderen pleasen, dat ik op den duur niet meer wist waar ik zélf nog blij van werd. Dat is typisch aan codependentie of overafhankelijkheid. Codependente patronen worden zo’n automatisme dat we ze onbewust inzetten. Daarom is het belangrijk dat heling ook vanuit het onderbewuste gebeurt. Ik ga je dus uit je hoofd halen, en ik ga je begeleiden met leren voelen, op een veilige manier, op jouw eigen tempo. Jij weet de weg. 

 

Iedereen kent wel het stereotype van de “foute man” of “foute vrouw”. Voor de herkenbaarheid gebruik ik die term ook geregeld, maar ik noem het eigenlijk liever emotionele onbeschikbaarheid. “Fout” houdt immers een oordeel in, dat haalt iemand neer. Ik hou van mildheid en iedereen in zijn waarde laten. Ik spreek dus liever over emotionele onbeschikbaarheid voor elkaar, en ongezonde dynamieken in de relatie. 

Wat is typisch aan mijn manier van werken?

  • Andere relatievormen, polyamorie, BDSM, geaardheden, en ook de keerzijde van overspel, jaloezie, en seksueel misbruik. Eetproblemen, drank en drugs, partner gestorven aan een overdosis. Agressie. Partner met narcisme, schizofrenie, borderline,… Je hoeft het aan mij niet allemaal eerst opnieuw uit te leggen. Ik heb het allemaal doorleefd.

 

  • Ik ben een doctor in de biomedisch en farmaceutische neurowetenschappen in hart en nieren. Alles willen begrijpen zit verankerd in mijn DNA, en ik houd ervan om mijn kennis en levenservaring te delen in verstaanbare taal.

 

  • Praktisch: ik heb mijn praktijk middenin het groen in Oud-Turnhout, in België. Online werk ik ook. Je kan bij mij terecht in het Nederlands (Vlaams), Engels, Frans en Spaans. 

 

Als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat…

  • Zowat alles me boeit! Ik ben er nu trots op dat ik een informatiespons ben (hoewel ik daar als kind jarenlang voor gepest ben geworden). Ik ben een specialist én een creatieve generalist tegelijkertijd. 

 

  • Ik nog niet alle boeken in mijn kast gelezen heb. Ik ben wel steeds tegelijk in minstens 5 therapieboeken bezig. Ja, mijn onstilbare leerhonger en zelfhulpboekenkoopverslaving blijven nog een werkpuntje…

 

  • Mijn favoriete plekje in de tuin mijn hangmat is. Daar lig ik vaak met een boek, een warm lentezonnetje op mijn gezicht en een zacht dekentje over me heen. Haaa, zalig, da’s mijn coconnetje! 

 

  • Mijn huisdieren bij mijn gezin horen. Ik heb o.a. een super schattig schaapje dat ik met de papfles heb grootgebracht, en dat me nu volgt als een hondje. 

 

  • Ik verzot ben op 100% pure chocolade. Ik ben dus geregeld te vinden op een cacaoceremonie. Misschien organiseer ik ze later zelf ooit; da’s één van mijn vele toekomstdromen.

 

  • Loslopende “kleine” spinnen in huis me meer schrik aanjagen dan een enorme tarantula in een afgesloten kooi. “Klein” tussen aanhalingstekens, want in mijn ogen zijn die achtpotige griezels altijd enorm! Maarrrr: ik commit me eraan om in 2023 zelf over mijn spinnenfobie heen te geraken! 

 

Nu ben ik benieuwd naar jou!

Nu is het jouw beurt. 

Wat is jouw verhaal? 

Wat heeft je bewogen om mijn hele verhaal te lezen? 

Wat herken je erin?

Wat houdt jou tegen om je verslavende relatie los te laten? 

Waar droom jij van?

 

Ik ben oprecht benieuwd naar jou. Deel je verhaal via info@carolinekusse.be en op werkdagen reageer ik binnen de 24 uur. 

 

Heel veel liefs, 

Caroline

door feb 22, 2023