Angst om weer te durven verlangen na toxische relatie met narcist - Caroline Kussé therapie - blog 20240526.jpg

Durf je weer verlangen naar een nieuwe relatie, na de vechtscheiding van je narcistische ex?

Picture of Caroline Kussé
Caroline Kussé

25 juni 2024

Stiekem verlangde ze weer naar knuffels, naar nabijheid van een lieve man, naar romantiek, naar blij en speels daten, vertelt mijn klant met blozende wangen. Nu is ze op date geweest, en dat heeft een hoop getriggerd.

Ze heeft een vechtscheiding achter de rug met haar narcistische ex

Na haar scheiding van haar narcistische ex-man, zette deze moedige vrouw al heel, héél grote stappen. Tijdens de paar maanden therapie zag ik haar helemaal openbloeien, van een ineengezakt hoopje tranen naar deze prachtige blozende vrouw die er stààt. Echt een prachtig resultaat dat zij al bereikt heeft!

De pijn van narcistische manipulatie voelt vertrouwd, hoe pijnlijk die ook is

Maar dan zie ik haar uitdrukking plotseling omslaan. Ze schudt haar hoofd en zucht diep. Ze heeft schrik om te daten, zegt ze. 

Is dat een teken dat ze de narcistische manipulatie en vernederingen van haar huwelijk nog niet voldoende verwerkt heeft?, vraagt ze me. De continue angst voor afwijzing, knagende onzekerheid ‘of ze wel goed genoeg was’, bevestiging van hem ‘dat ze allesbehalve goed genoeg was’, ze voelde zich heel alleen in zijn gezelschap, … Kortom, een hoop pijnen en problemen en werkpunten, die ze intussen door en door kent, omdat haar ex die steeds opnieuw bij haar triggert, maar vooral omdat we daar al op hebben gewerkt in onze vorige sessies, en omdat ze die intussen zelfstandig aankan. 

Toch wil ze deze sessie besteden aan die pijn nog eens helemaal doorvoelen en helen, zegt ze, terwijl ze strak naar de grond blijft kijken. Het lijkt alsof ze (onbewust) haar best doet om bij die vertrouwde pijn te blijven.

Verlangen naar een nieuwe relatie voelt nog niet vertrouwd

In de plaats van in die pijn te graven, pols ik waar ze naar verlangt. 

Verlàngens?!? Met grote ogen kijkt ze me verschrikt aan. Oh nee, verlangen naar een man vindt ze needy, ze moet waakzaam blijven op rode vlaggen! No way dat ze mag uitkijken naar de nabijheid van een nieuwe partner! Verlangen mag niet! En verlangen naar romantiek is al helemaal uit den boze.

Weer durven verlangen is heel spannend!

Aha, daar zitten we aan de kern. 

Haar verlatingsangst en afwijzingspijn voelen en helen van haar toxische huwelijk, dat is intussen al vertrouwd terrein voor haar. 

Maar haar verlangen naar een nieuwe relatie voelen, dat is nog compleet onbekend en nieuw terrein. Of beter gezegd: haar verlangen durven voelen. Dat onderdrukt ze, omdat het nog onbekend is, en daarom ook nog te spannend om op haar eentje te durven voelen. 

Ze heeft al zo hard gewerkt om te bereiken waar ze nu staat: volledig los van haar narcistische ex, sterk in haar eigen schoenen. Toen ze in therapie stapte, wilde ze enkel los van haar ex. Na enkele sessies was ze ervan overtuigd dat op dit punt ‘alles opgelost’ zou zijn, en dat ze onbezorgd een nieuwe, fijne relatie zou kunnen aangaan. Maar nu ze op dat punt is aangekomen, is het toch wel even schrikken voor haar dat ze nog niet durft te verlangen naar die fijne relatie. 

Het is een vorm van bindingsangst die nu door haar woedt. En hevig ook! Hier kunnen we mee aan de slag.

En ook deze spannende stap durft ze aan

Na de sessie springt ze in de lucht met een enthousiaste kreet. ‘Amai, nu voel ik het verschil! Vroeger onderdrukte ik alle pijn, en nu niet meer. Maar nu was ik dus mijn verlangens aan het onderdrukken. Hihi, het is heerlijk om terug verlangen te voelen.’

Intussen heeft deze moedige vrouw al meerdere stappen gezet richting haar verlangen. Ze is zelfs al enkele keren op date geweest. Als toffe experimentjes, voor zichzelf. Zonder verplichtingen en zelfafwijzing. Simpelweg laagdrempelig genieten van het leerproces van daten. 

Durf jij weer daten na je narcistische relatie?

Durf je niet meer daten, ook al ben je al lang uit je toxische relatie? Ben je bang om wéér op een narcistische partner te vallen, omdat je dat type precies aantrekt? Contacteer me dan hieronder voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. In dit kort gesprek luister ik naar je verhaal, wat je al gedaan hebt aan begeleiding, en ik geef je alvast enkele tips wat je nu nodig hebt om verder te geraken. Je staat er niet alleen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *