Therapie na een toxische relatie met een narcist

Caroline Kussé

Therapie na een toxische relatie met een narcist

Caroline Kussé

20240929 blog kinderen uit school halen - narcist - Caroline Kussé therapie toxische relaties narcisme IMG_20210101_160909

Wat kan je doen als je narcistische ex jouw leven blijft bepalen na de scheiding?

Foto van Caroline Kussé
Caroline Kussé

29 september 2024

 

Vaak vraagt een klant me ten einde raad: “Help, wat moet ik nu doen?” Want als je gescheiden bent na een toxische relatie met een narcist, wil dat nog niet zeggen dat de problemen opgelost zijn en dat je plots geen last meer hebt van manipulatie. Integendeel. 

 

Ook vanochtend. Mijn klant zit op het puntje van haar stoel, strak te staren naar haar telefoon, met haar kaken op elkaar geklemd en haar vingers wit rond haar telefoon. Ik zie de raderen in haar hoofd op volle toeren draaien. 

 

Plotseling barst ze los. Haar hele levensverhaal stroomt eruit, op sneltempo.

 

En dan, met een rood gezicht, grote gebaren, nog luider en nog sneller, komt ze bij haar vraag: ‘Wat moet ik nu doen met zijn bericht?’

Ze weet niet wat te doen met het bericht van haar narcistische ex

Haar narcistische ex had heel kort gestuurd: “vnv gn tijd”.
Punt.
Meer niet.
Korter kon haast niet.

Ze kan haar dochters toch niet aan school laten staan?

Zijn ultrakort bericht compenseert zij uitgebreid met haar lange uitleg en interpretatie. Ze legt uit dat deze week de papa-week is. Hij zou hun twee dochters van school halen, ze naar de zwemles brengen, vers eten maken, ze zouden bij hem blijven slapen, en hij zou ze de volgende ochtend weer naar school brengen. Die regeling was 100 keer besproken en 100 keer aangepast. 

 

“En wat nu? Ik kan mijn dochters toch niet aan school laten staan! Zo’n last-minute wijzigingen zijn wekelijkse kost. Ik moet maar aan een zijden draadje hangen, alles laten vallen. Ik moet maar springen wanneer mijnheer dat wil. Ik heb geen eigen leven meer. Ik ben dat zo kotsbeu! We zijn al een half jaar uit elkaar, en nog altijd bepaalt hij mijn hele agenda. Ik voel me als een marionet, en hij is de speler die aan de touwtjes trekt en beslist wat en wanneer ik moet springen. Maar ik kan toch niet anders?”

Wat maakt dat ze - nog steeds - haar leven laat leiden door hem?

Ik haal haar even uit haar verhaal. Terwijl zij naar adem hapt, vraag ik wat haar drijfveer is om zo voor hem te blijven springen. Wat maakt dat ze – nog steeds – haar leven laat leiden door hem? 

 

Ze zakt terug in haar stoel, is eventjes stil, en zegt dan traag en bedachtzaam: “Ik ben bang voor hem. Ik ben bang dat hij kwaad gaat worden als ik niet doe wat hij vraagt. Ik heb schrik dat hij dit tegen mij gaat gebruiken, en dat hij de verblijfsregeling van de kinderen wéér gaat aanpassen. Ik ben bang dat hij me zwart maakt bij mijn vriendinnen. Ik ben bang dat mijn dochters me dit later gaan kwalijk nemen.”

Daar zitten we aan de kern. Angst voor de narcist.

Deze vrouw heeft al zolang in angst geleefd bij haar partner. En nu ze uit elkaar zijn, leeft ze nog steeds in angst . Die angst voor zijn narcistische woede, voor zijn onvoorspelbaarheid, voor zijn manipulatie, voor de gevolgen voor haar kinderen, voor de invloed op haar vriendinnen. Die angst bepaalt heel haar leven.

 

Ik vraag haar wat ze haar dochters dan wél wil meegeven. “Liefde”, zegt ze onmiddellijk, zonder een seconde twijfel. Ze gaat weer rechtop zitten en haar ogen beginnen te fonkelen terwijl ze dat zegt. Liefde voor haar kinderen.

Wat is een reactie uit liefde?

“Hoe zou je uit liefde kunnen reageren? Liefde voor je kinderen én liefde voor jezelf?” vraag ik haar.

 

Voor mijn klant is het dat ze belt met haar ex-schoonzus. De ex-schoonzus kent haar broer maar al te goed, en ze weet hoe onvoorspelbaar en last-minute hij vaak reageert. Zij gaat de meisjes vandaag van school halen, samen met haar eigen kinderen. Voor mijn klant betekent het dat ze vanavond haar eigen ding kan doen. Ze gaat tennissen met vriendinnen, en ze hangt niet meer aan een zijden draadje voor haar narcistische ex.

En jij?

Wie haalt jouw kinderen uit school als je ex het laat afweten? Plan hieronder een gratis call met me in, en dan denk ik graag met je mee.

PS: de foto is van mijn lieve vriend die super stipt en betrouwbaar is. En al hélemaal als het aankomt op kinderen van school halen, zoals hier op deze oude foto: naast mijn dochter aan het fietsen. Heerlijk, ik ben zo blij met zijn fijne steun 🙂 Het kan dus echt anders dan wat jij tot nu toe hebt meegemaakt. Ook jij staat er niet langer alleen voor. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *