Therapie na een toxische relatie met een narcist

Caroline Kussé

veiligheid deurslot blog 3 20240326 Caroline Kussé Therapie - herstel na narcisme en toxische relatie

Veiligheid gaat voor alles. Zelfs voor therapie

Foto van Caroline Kussé
Caroline Kussé

26 maart 2024

“We moeten onze eerste sessie helaas uitstellen, want hij loopt hier weer rond en dan kan ik niet vrijuit praten. Online leek me eerst makkelijk want het is een heel eind rijden, maar kan ik volgende keer toch naar je praktijk toe komen? Je hebt gelijk dat ik bij jou beter op mijn gemak kan praten.”

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik dit bericht van één van mijn klanten. 

Deze moedige vrouw had besloten om na 12 jaar huwelijk te scheiden van haar man, die overal en altijd de touwtjes in handen hield. Zodra dat hoge woord “scheiding” gevallen was, werd de situatie plots een pak extremer – en ook gevaarlijk. Haar volwassen zoon trok aan de alarmbel, en via zijn psycholoog had ze mijn nummer gekregen. 

De volgende sessie kwam ze naar mijn praktijk. Ze werd gebracht en gehaald, met hulp van haar zoon. Met een smoes, niet met haar eigen auto, en zonder haar telefoon, want die locatie kon haar bijna-ex-echtgenoot tracken.

Na jaren onveiligheid, was ze eindelijk veilig in mijn praktijk

Zodra ze een voet binnen zette in mijn praktijk, zakte ze snikkend in elkaar. De tranen die ze al die jaren had moeten inhouden, omdat het in haar eigen huis niet veilig genoeg was om haar kwetsbare kant te tonen, mochten hier wel vrijuit stromen. Eindelijk. Dit had ze nodig. 

Veiligheid. 

Het lijkt zoiets vanzelfsprekend en vaag, maar deze vrouw werd keihard geconfronteerd met de realiteit dat veiligheid NIET zo vanzelfsprekend is. Zelfs niet met je eigen echtgenoot, zelfs niet in je eigen huis.

Veiligheid gaat vóór alles

Die sessie diende vooral om op haar positieven te komen, en om een plan op te stellen zodat ze veilig was de komende dagen. Na de beslissing van de vrederechter moest haar ex-man immers het huis verlaten binnen de 7 dagen. Ze telde de seconden af tot de slotenmaker er was, want ze wist niet of haar ex ondertussen een sleutel had laten bijmaken en of hij zich aan de beslissing van de rechter zou houden…

Veiligheid gaat zelf vóór therapie

Pas daarna, toen ze veilig was, konden we aan de therapie beginnen. Want pas toen was het veilig genoeg voor haar om uit de overlevingsmodus te komen.

Ik weet hoe het voelt - zowel onveiligheid als veiligheid

Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik heb jarenlang steeds over mijn schouder gekeken uit angst. Niet met mijn rug naar de deur durven zitten. Altijd en overal scannen waar de nooduitgang is. Steeds in die hoek plaatsnemen waar ik de hele zaal kan overzien. Op vechtsport om mezelf te kunnen verdedigen. Noem maar op. Ik was 24/7 alert. 

Ik weet dus in al mijn cellen hoe het voelt als je niet veilig bent – en ik weet ondertussen ook hoe heerlijk het is om me wél veilig te voelen, omdat ik me nu omring met mensen die het goed met me voorhebben. Ik weet hoe allesomvattend onveiligheid is. 

Veiligheid is de absolute basis.

Bij mij ben je veilig

Ik bied je een veilige omgeving. 

Een fysiek veilige omgeving, en natuurlijk ook emotionele veiligheid. Bij mij hoef je jezelf niet in te houden of sterker voor te doen dan je je voelt – of je nu online of fysiek ter plekke komt. Bij mij mag je hélemaal jezelf zijn. Al je emoties zijn welkom, al je angsten, en al je kwetsbaarheden. Hier zal niemand je een mes in je rug steken. Integendeel zelfs, hier mogen je oude wonden open liggen zodat ze eindelijk kunnen helen. 

Zodra jij je veilig voelt, hoef je niet meer al je energie te besteden aan alert alles scannen. Vanaf dan kan je ook een breder zicht krijgen op de situatie. Dan kan je meerdere mogelijkheden zien, en oplossingen.

Mijn klant is veilig gescheiden

Ondertussen zijn we een jaar verder, en mijn klant is veilig gescheiden en gelukkig. Dankzij de bemiddeling van de scheidingsconsulent verliep het juridische deel vrij vlot, en dankzij de therapiesessies bij mij heeft ze weer een eigen leven: ze geniet volop van de uitstapjes met haar zoon, en intussen ook van haar schattige kleindochter. 

In een nieuwe relatie heeft ze voorlopig geen interesse, schreef ze me onlangs. Al stuurde ze me wel een berichtje om te vragen wat volgens mij de voorwaarden zijn voor een gezonde, veilige relatie… In een volgend blog meer daarover. 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Stuur me dan een berichtje.

Wat is jouw verhaal?

Laat het me weten. Wat heb jij meegemaakt? Waar kan ik jou mee helpen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *